Tiroid bozuklukları çocuk sahibi olmaya engel olabilir

Tiroid Bozuklukları ve Çocuk Sahibi Olma İhtimali

Tiroid bezinin vücudumuzdaki önemli hormonları salgıladığı ve doğru düzgün çalışmadığında çeşitli sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. Tiroid bezinin fonksiyonlarının gebelik üzerinde de büyük etkisi olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Fulya Akın, çiftlerin tiroid hastalıklarını göz ardı etmemesi ve bir sağlık merkezine başvurarak bu konuda muayene olması gerektiğini vurgulamaktadır.

‘Endemik’ terimi genellikle belirli coğrafyalara özgü olduğunu ifade etmektedir. Endemik guatr ise genellikle iyot eksikliği olan bölgelerde sıkça görülmektedir. Türkiye’nin endemik guatr bölgesinde bulunduğunu ve dolayısıyla tiroid hastalıklarının yaygın olduğunu belirten Akın, tiroid bezinin vücut ısısından adet düzenine kadar pek çok süreci etkilediğine dikkat çekmektedir.

 

Genellikle annelerin iyot eksikliği yaşadığı Türkiye’de iyot desteğinin önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Fulya Akın, özellikle gebelik ve emzirme dönemlerinde artan iyot ihtiyacını karşılamak için doktor kontrolünde iyot desteğinin önerilebileceğini ifade etmektedir.

Ailesinde tiroid problemleri bulunan veya otoimmün hastalıklara sahip kişilerin tiroid rahatsızlıkları açısından risk altında olduğunu paylaşan Akın, özellikle gebelik öncesi tiroid açısından risk taşıyan kişilerin doktor kontrolünde tarama testleri yaptırması ve gerekirse ilaç tedavisine başlaması gerektiğinin altını çizmektedir.

Hamilelik döneminde tiroid ilacı kullanan hipotiroidi hastalarının ilaca devam edebileceğini belirten Akın, önemli olanın doktor kontrolünde ilaç dozunun düzenli şekilde ayarlanması olduğunu ifade etmektedir.

Hormonal Değişim ve Gebelik

Tiroid bezindeki fonksiyon bozukluğunun üreme hormonlarında da olumsuz etkilere neden olabileceğini belirten Prof. Dr. Fulya Akın, bu durumun infertilite yani kısırlık riskini artırabileceğini ve dolayısıyla gebelik planlayan kişilerin tiroid değerlerini doktor kontrolünde düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini belirtmektedir.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Diş Sıkma Gençlerde Daha Sık Görülüyor

Diş sıkma rahatsızlığı nedir, diş sıkma rahatsızlığının bir tedavisi var mı ? Uzmanlar, diş sıkma ve diş kapanış sorunları hakkında bilgi verdi.

Bu nadir görülen kanser belirtisi sadece banyoda ortaya çıkıyor

Uzmanlar, safra yolu kanserinin (kolanjiyokarsinom) sessiz ilerleyip çoğu kez geç evrede teşhis edildiğine dikkat çekiyor. İlk uyarı işaretleri sıklıkla tuvalette ortaya çıkıyor; ancak sindirim veya idrar yolu problemleriyle karıştırılabildiği için gözden kaçabiliyor.

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu. 

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?