Nekbe’nin kucağında doğan bir hayat

Filistinlilerin Nekbe Acısı: Topraklarından Edilmenin Hikayesi

Filistinli kadınlar ve çocuklar, 15 Mayıs 1948’de acı dolu bir kararla evlerini terk ederek topraklarından ayrıldılar. Bu tarihe Nekbe, yani büyük felaket deniyor ve o gün, 77 yıl boyunca sürecek olan bir zulmün başlangıcı oldu. Nekbe’nin yıl dönümünde Filistinliler, yaşadıkları acıları Yeni Şafak’a anlattılar. 1948’de Akka’dan zorla çıkarılan Salih ailesi, Lübnan’a doğru yola çıkarken sadece birkaç eşya ve umutla yola çıktılar. Bu süreçte Dünya Hüseyn Salih adında bir çocuk dünyaya geldi ve bugün 77 yaşında. Suriye’nin Hama şehrindeki mülteci kampında yaşayan Salih, işgalcilerin sadece vatanlarını değil aynı zamanda çocukluklarını da çaldığını belirtti. Bir diğer Nekbe mağduru Ahmed Diyab da ailesiyle birlikte Akka yakınlarındaki bir köyden sürülen binlerce Filistinli kervanından biriydi. Sürgün sırasında beş yaşında olan Diyab, çocukluğunda arkadaşlarıyla denize girdiği anları hiç unutmadığını dile getirdi. Köylülerin işgalcilere karşı bir ay boyunca direndiğini ancak Siyonist çetelerin köyleri terk etmeyenlere kurşun yağdırdığını anlattı. Yardım isteklerine yanıt alamadıklarını belirten Diyab, “Sadece mülteci olduk, ama bir gün topraklarımıza geri döneceğiz” dedi.

Related Posts

CANLI BLOG | Barış için diplomasi trafiği: İstanbul’da Rusya-Ukrayna görüşmeleri Dolmabahçe’de başlayacak

CANLI BLOG | Barış için diplomasi trafiği: İstanbul’da Rusya-Ukrayna görüşmeleri Dolmabahçe’de başlayacak

Dünyanın gözü Türkiye’nin gücünde: NATO Genel Sekreteri Rutte ‘Müzakereyi başlatacak tek adres’ deyip Ankara’yı işaret etti

NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Antalya’da düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı öncesi İstanbul’da kurulacak barış masası ile ilgili açıklamada bulundu. Müzakere sürecinde Türkiye’nin çok büyük bir rol oynadığına ve diplomatik gücüne dikkat çeken Mark Rutte, “İlgili tüm ortaklarla, taraflarla iyi ilişkileri var. Görüşmelerin yürütüleceği yer belli olduğunda bir araya getirecek güç var. Dışişleri Bakanlığı aracı olarak da Türkiye’nin önemli bir rolü var elbette burada.’ ifadelerini kullandı. Rutte ayrıca, “Savaşın sona ermesi için Ukrayna hazır. Ukrayna bir ateşkese hazır. Derhal müzakere masasına oturmaya hazır. Bu kesinlikle net. Rusya tarafında artık top” dedi.

Ankaralı iş insanı halk plajını kapattı Bodrum ayağa kalktı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde otelinin önündeki halk plajını kapatarak yaklaşık 900 metrekare iskele ve platform yaparak kapatan Ankaralı iş insanına Bodrumluların tepkisi sert oldu. Özgür Kıyılar Platformu üyeleri ellerinde pankartlarla kaçak iskelede eylem yaptı, iskelenin kaldırılarak halka açık hale getirilmesi istendi. Eylemciler hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hem CHP Lideri Özel’e seslendi.

Messi’nin en sevdiği golü Refik Anadol sanat eserine dönüştürecek

Dünyaca ünlü futbolcu Lionel Messi’nin en sevdiği golü, “A Goal in Life” projesiyle sanat eserine dönüşecek. Yeni medya sanatçısı Refik Anadol’un imzasını taşıyacak eser, Christie’s müzayede evinde açık artırmaya çıkarılacak ve tüm gelirler hayır kurumlarına bağışlanacak.

İşgalci İsrail Batı Şeria’da Filistinlilere ait 2 evi yıktı

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria’da Filistinlilere ait 2 evi yıktı. Filistin Kurtuluş Örgütü’ne (FKÖ) bağlı Ayrım Duvarı ve Yahudi Yerleşim Birimleriyle Mücadele Konseyinden aylık yayımlanan rapora göre İsrail, mart ayında Batı Şeria’da Filistinlilere ait 87 ev ve yapıyı yıktı.

Japonya’dan İsrail’e çağrı

Japonya Dışişleri Bakanı Takeshi Iwaya, İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar ile yaptığı görüşmede İsrail’e uluslararası hukuka uyma çağrısında bulundu. Iwaya’nın ayrıca iki devletli çözümün önemini yinelediği bildirildi.