Temiz olayım derken kendinize zarar veriyorsunuz: İşte en yaygın hijyen hataları

Vajinal Enfeksiyonların Kadın Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Alanbay, vajinal enfeksiyonların (vajinit) kadın sağlığını etkileyen ve sıkça karşılaşılan bir sağlık sorunu olduğunu açıkladı.

Prof. Dr. Alanbay, vajinal mikrobiyota ve laktobasil bakterilerinin önemine vurgu yaparak, sağlıklı üreme çağında vajinal mikrobiyotanın büyük çoğunluğunun laktobasillerden oluştuğunu belirtti. Bu bakterilerin vajinanın asit ortamını sağlayarak fırsatçı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağladığını ifade etti.

Vajinanın asit ortamı ve normal vajinal bakteri florasının enfeksiyonlara karşı koruyucu rol oynadığını belirten Prof. Dr. Alanbay, hijyen uygulamalarının önemine dikkat çekti.

‘Sağlıklı Hijyen Alışkanlıkları Önemli!’

Prof. Dr. Alanbay, kadın hijyeni ve genital bakım konusunda yapılan bazı yanlış uygulamalara da değinerek, aşırı yıkanma, vajinal duş yapma ve bazı hijyen ürünleri kullanımının cilt mikro ortamlarını bozabileceğini ve enfeksiyon riskini artırabileceğini belirtti.

Dar giysilerin de genital sağlığı etkileyebileceğine değinen Prof. Dr. Alanbay, özellikle yaz aylarında terlemeyi artırarak enfeksiyon riskini tetikleyebileceğini ifade etti.

‘Sağlıklı Beslenme ve Hijyen Ürünleri Seçimi Önemli!’

Genital hijyen ürünlerinde bulunan alerjen maddelere dikkat çeken Prof. Dr. Alanbay, kokulu sabunlar, kayganlaştırıcılar ve adet pedlerinde kullanılan malzemelerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini söyledi. Bu nedenle, vulva temizliğinde cildin fizyolojik pH’ını koruyacak ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Beslenme alışkanlıklarının da vajinit riskini etkilediğini belirten Prof. Dr. Alanbay, yüksek glisemik indekse sahip karbonhidratların ve yüksek diyet yağı alımının bakteriyel vaginozise bağlı vajinit riskini artırabileceğini ifade etti.

Özetle, doğru ve sağlıklı hijyen alışkanlıklarının yanı sıra beslenme düzenine dikkat etmek, genital sağlığı korumak adına önemli bir faktördür.

Related Posts

Güneş ışınlarına karşı doğal koruma: Bol sebze ve meyve tüketin

Prof. Dr. Pınar Sökülmez Kaya yaz aylarında risk grubundaki bireylerin beslenmelerine dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Vücudu korumanın en doğal yolunun antioksidan açısından zengin meyve ve sebzeler olduğunu belirtti.

Damarlarınız yaşlı olabilir

Yaşınız 30’larda mı? Peki kilolu ve göbekli misiniz? Sigara kullanıyor musunuz? Daha çok hazır gıdalarla mı besleniyorsunuz? Yoğun stres altında mısınız? Bu sorulara yanıtınız çoğunlukla ‘Evet’ ise damarlarınız gerçek yaşınızdan çok daha büyük olabilir. Bu da kalp krizi, felç riskinizin yüksek olduğu anlamına gelir.

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

KKKA vaka sayısı artıyor: Keneye dikkat

Yaz aylarının gelmesiyle kene vakalarında artış yaşanırken, uzmanlar Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıyor. Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, hastalığın ölümcül seyredebileceğini belirterek “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, mutlaka sağlık kuruluşuna başvurulmalı” dedi.

LGS Öncesi Kaygı Uyarısı Geldi!

LGS heyacanı sürüyor. Uzmanlar LGS’ye girecek adaylara ve ailelerine kaygı uyarısında bulundu.  Kaygınızı kontrol edemiyorsanız, çocuğunuzla vakit geçirmeyin!

The Wall Street Journal yazdı: Zayıflama iğneleri sadece kilo verdirmiyor

Amerikan gazetesi The Wall Street Journal, Ozempic ve benzeri zayıflama iğnelerinin sadece şeker ve obezite değil; kalp, karaciğer, artrit, uyku apnesi ve Alzheimer gibi birçok hastalıkta da umut verdiğini yazdı. Ancak uzmanlar uyarıyor: Bu ilaçlar herkese göre değil. Bilinçsiz kullanım, beslenme bozukluğu ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca maliyet, yan etki ve erişim hâlâ büyük engel.