Akaryakıt istasyonları ve araç sahipleri için yeni zorunluluk! Son 2 gün

GİB’den Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi (UTTS) Hatırlatması

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), akaryakıt sektöründe kayıt dışılığı önlemek ve rekabet eşitliğini sağlamak amacıyla hayata geçirilen Ücretli Taşımacılık Teşvik Sistemi’ne (UTTS) ilişkin önemli bir hatırlatma yaptı.

GİB, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında cihaz ve iletişim modülü gibi donanımların kayıt işlemlerinin 30 Nisan tarihine kadar tamamlanması gerektiğini duyurdu.

5 Ekim 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan “Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği” ile, akaryakıt istasyonları ve taşıt sahiplerine yönelik yeni yükümlülükler getirilmişti.

Tebliğ doğrultusunda, akaryakıt istasyonlarında bulunan pompa tabancalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı ve tabanca iletişim modülü (TİM) monte edilmesi zorunlu hale geldi. Ayrıca, kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil edilen iş araçları ile Taşıt Tanıma Sistemi kullanan diğer taşıtlara da Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması şart koşuldu.

İstasyon işleten mükelleflerin, en az bir pompa ünitesine 31 Ocak 2025 tarihine kadar TTO cihazı taktırması gerekiyordu. Benzin ve motorin dışında farklı yakıt türleriyle çalışan pompa üniteleri için bu süre 31 Aralık 2025’e kadar uzatıldı.

Taşıt sahiplerinin de aynı şekilde, kiralama yoluyla edindikleri veya işte kullandıkları araçlara 31 Ocak’a kadar TTB cihazı taktırmaları zorunlu kılınmıştı. Birden fazla yakıt türü kullanan araçlarda ise yalnızca benzin veya motorin dışındaki yakıt deposu için son tarih yıl sonu olarak belirlendi.

Sistemde yer almayan ancak taşıt tanıma kullanan araçlar içinse 1 Temmuz 2025 itibarıyla TTB takılması şart olacak.

Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt istasyonu işleten mükellefler ile taşıt sahiplerinin UTTS kapsamındaki cihaz ve donanım kurulumlarını, resmi internet sitesi üzerinden başvuru ve kayıt işlemlerini tamamlayarak en geç 30 Nisan’a kadar gerçekleştirmeleri gerektiğini vurguladı.

UTTS kapsamında yapılan akaryakıt satışlarında, taşıt plakası bilgileri yeni nesil ödeme sistemlerine otomatik olarak iletilecek. Başkanlık, hak kaybı yaşanmaması için yükümlülerin belirlenen süre ve düzenlemelere titizlikle uymalarının büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıntılı bilgilere “utts.gov.tr” adresinden ulaşılabileceği hatırlatıldı.

Related Posts

‘Borç yiyenler kesesinden yer’

Ekonomist Mahfi Eğilmez, “Türkiye artık borçlanarak büyümenin sınırına gelip dayanmış durumda. Artık alınan borçlar yeni bir kaynak girişi sağlamak yerine eski borçların kapatılmasında kullanılıyor. Bir süre sonra eski borçların kapatılmasına da yetmeyecek” dedi.

Bankacılık sektöründe şok gelişme: Mevduat ve kredilerde tarihi artış!

Bankacılık sektöründe yaşanan gelişmeler, yılın ikinci çeyreğine güçlü bir giriş yapıldığını gösteriyor. Mevduat ve kredi tarafında gözlenen hareketlilik, ekonomik dinamiklerin yeniden şekillendiğine işaret ediyor.

Piyasalarda neler yaşandı?

Bu hafta küresel piyasalarda uluslararası finans kuruluşlarının büyüme tahminleri yakından izlenirken yurt içinde TCMB verileri ve Bakan Şimşek’in ABD temasları dikkat çekti.

Bu hafta en çok hangi yatırım aracı kazandırdı? Dolar, Euro, altın…

Bu haftanın en çok kazandıran yatırım araçları belli oldu. Dolar, Euro, altın ve Borsa İstanbul’da işlem gören hisse senetlerinde haftalık bazda ortalama artış açıklandı. İşte bu hafta en çok getiri sağlayan yatırım araçları…

Ankara-Sivas YHT hattı 2 Yılda 1,6 milyon yolcu taşıdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT Hattı’nın iki yılda 1 milyon 660 binden fazla yolcuya hizmet verdiğini, İstanbul-Sivas arasında başlatılan doğrudan seferlerde de 550 bini aşkın kişinin seyahat ettiğini açıkladı.

Akbank’tan ilk çeyrekte kâr açıklaması

Akbank, 2025’in ilk çeyreğinde 13 milyar 732 milyon lira konsolide net kâr elde ettiğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir