Almanya Türkiye kadar olamadı: Fark attık

Asgari Ücretliler için Enflasyon: Almanya ve Türkiye Karşılaştırması

Almanya, geçtiğimiz yılı %2.6 enflasyonla kapattı ve bu yıl Nisan ayında enflasyon %2,1 olarak gerçekleşti. Ocak ayında %2,3 olan enflasyonun düşüş eğilimini sürdürdü.

Türkiye ise geçtiğimiz yılı %47 enflasyonla kapatırken, TÜİK’in Nisan ayı verilerine göre aylık %3,00 oranında artış yaşanırken yıllık enflasyon %37,86 seviyesine yükseldi.

Evlerinde enflasyon oranlarına bağlı olarak hisseden Almanya ve Türkiye’deki asgari ücretlilerin harcama kabiliyeti de karşılaştırıldı.

ALMANYA TÜRKİYE’Yİ GEÇEMEDİ: FARK ACI

CHP Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Türkiye’de vatandaşın temel ihtiyaçları olan makarna, un, yağ, bakliyat gibi ürünlerin pahalı olduğunu belirtirken, aynı ürünlerin Almanya’daki marketlerde neredeyse yarı fiyata satıldığını dile getirdi.

Bakırlıoğlu, “Eskiden Avrupa pahalı derdik. Şimdi Almanya’daki marketlerde yağ, un, makarna gibi temel gıdalar Türkiye’den daha ucuz. Et ve süt ürünleri arasında büyük fiyat farkları var. Asgari ücretli, alım gücünü kaybetmiş, temel ihtiyaçlara bile yetemiyor. Bu durum kabul edilemez bir yoksulluk ve adaletsizliktir. Türkiye, Avrupalılar için bile oldukça pahalı hale geldi” dedi.

ET VE SÜTTE FİYAT FARKI ACITAN DURUM

Türkiye ve Almanya’da bulunan iki farklı marketteki temel gıda ürünlerinin fiyatlarını karşılaştıran Bakırlıoğlu, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kâr amacı gütmüyor’ dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin fiyatlarına ve yaygın markalara göre fiyatlarına baktık. Türkiye’deki asgari ücretli 2.940 lira harcayarak temel gıdalardan oluşan sepetini doldurabilirken, Almanya’daki asgari ücretli sadece 88.90 Euro’ya aynı sepeti alabiliyor.”

“Almanya’da asgari ücretli kilogram tavuğu 4 Euro’ya yerken, Türkiye’deki asgari ücretli aynı tavuğu 175 liraya alabiliyor. Almanya’da asgari ücretli maaşıyla 450 kilo tavuk alabilirken, Türkiye’de sadece 126 kilo alabiliyor. Türkiye’de Big Mac menü 320 lira, Almanya’da 12.49 Euro. Almanya’da asgari ücretli bin 651 litre süt alabilirken, Türkiye’de sadece 526 litre süt alınabiliyor.”

Related Posts

TCMB’den hamle: Değişken faizli mevduat vadesi 3 aydan 1 aya indirildi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 aydan uzun vadelerde değişken faizli TL mevduat hesabı açılabilmesine imkan sağlanmasına karar verdi.

New York borsası güne artışla başladı

New York borsası, ABD Merkez Bankası (Fed) Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller’ın faiz oranlarının temmuzda düşürülebileceğini düşündüğünü söylemesinin ardından haftanın son işlem gününe yükselişle başladı. YÜZDE 0,31 DEĞER KAZANDI Açılışta Dow …

Faiz indirimi sinyali mi? Yabancı kurumdan dikkat çeken TCMB tahmini

Merkez Bankası haziranda faizi sabit tuttu ancak sıkı duruş vurgusuna rağmen yabancı analistlere göre faiz indirimi yaklaşıyor. Capital Economics, yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 38’e çekilebileceğini öngörüyor.

PPK metninde kritik ifade değişikliği ne anlama geliyor? Eski başekonomist açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bugün saat 14:00’te gerçekleşen Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında yılın 4. faiz kararını açıkladı. Merkez, faizi yüzde 46’da sabit tuttu. Gecelik borç verme faiz oranını yüzde 49’da tutan Merkez …

500 milyon dolarlık dış ticaret finansmanı

Ziraat Bankası, Kuveyt’in İslami finans alanında faaliyet gösteren kuruluşlarından Kuwait Finance House ile 500 milyon dolarlık dış ticaretin finansmanı için kaynak sağladı.

Artık sağlık raporu da parayla! Değirmeni halkın sırtına kurdular!

Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla birlikte, 15 Haziran 2025 tarihinden itibaren aile sağlığı merkezlerinden alınan bazı sağlık raporları artık ücretli olacak. Ücretlendirilen raporlar arasında sürücü belgesi (ehliyet) raporu, sporcu raporu, tek …