Lavrov: Biden yönetiminin mirasını temizlemeliyiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması’nda milletvekillerine gündeme dair açıklamalarda bulundu. Lavrov, ABD ile her alanda ilişkilerin normalleşmesi yönünde hareketlenme olduğunu söyledi. Rusya ve ABD heyetlerinin uzun bir aradan sonra Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da toplanmasına ilişkin değerlendirme yapan Lavrov, iki ülke arasında güvenlik ve stratejik istikrar konusunda görüşmeler için koşulların oluşturulmasını umduklarını ifade etti.

‘ABD İLE ÇIKARLAR ÖRTÜŞÜRSE İKİ TARAF DA BUNDAN KAZANÇLI ÇIKAR’

ABD ve Rusya arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesiyle ilgili bir niyet olduğuna dikkat çeken Dışişleri Bakanı Lavrov, “Şimdilik, dünkü görüşmelerin de gösterdiği gibi, her alanda ilişkilerin normalleşmesi yönünde bir hareketlenme başlıyor. En azından bu hareketi başlatmaya yönelik bir hazırlık var. Sadece Ukrayna krizini çözmek için değil, Rusya ile ABD arasındaki ticaret, ekonomik ve jeopolitik alanlarda ortaklığın yeniden kurulması ve genişletilmesi için koşullar oluşturmak adına beyan edilmiş bir hazır olma hali var” dedi.

Rusya ile ABD’nin ulusal çıkarlarının hiçbir zaman tam olarak örtüşmeyeceğini belirten Lavrov, çıkarların örtüşmesi halinde ise tarafların bundan kazançlı çıkacağını dile getirdi.

‘TRUMP’IN EKİBİ FARKLI DÜŞÜNÜYOR’

AA’nın aktardığına göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın ekibinin farklı düşündüğünü vurgulayan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bu ekibin ABD’nin çıkarlarını öncelikli gördüğünü ve tüm uluslararası ilişkilerin, her devletin ulusal çıkarlara sahip olduğu gerçeğinin tanınmasına dayanması gerektiği’ düşüncesine sahip olduğunu belirtti. Rusya ile ABD arasında stratejik işbirliği olasılığına değinen Lavrov, “Şimdilik, ülkelerimiz arasındaki uzun vadeli ortaklığın temellerini oluşturan ilk işaretleri bile yok etmek için elinden geleni yapan (Joe) Biden yönetiminin mirasını temizlemeliyiz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio’nun devletler arasındaki çıkar farklılıklarının çatışmaya dönüşmemesi gerektiğini söylediğini aktaran Lavrov, “(ABD ile) Ulusal çıkarlar hiçbir zaman tam olarak örtüşmeyecek. Çoğunlukla her ülke, kendileri için önemli olan bazı alanlarda birbirinden ayrılırlar ancak örtüştükleri yerde bundan karşılıklı olarak azami faydayı elde etmek için her şeyi yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

RUSYA, 7 AFRİKA ÜLKESİNDE BÜYÜKELÇİLİK AÇACAK

Öte yandan, Bakan Lavrov, Rusya’nın gelecek 2 yıl içinde 7 Afrika ülkesinde büyükelçilik açmayı planladığını duyurdu. Afrika’da 3 yeni büyükelçiliğin açıldığını hatırlatan Lavrov, bu yöndeki çalışmaların sistematik bir temele oturtulduğunu ve istikrarlı şekilde devam ettiğini vurguladı. Lavrov, “2026’ya kadar Gambiya, Liberya, Komor Adaları, Nijer, Sierra Leone, Togo ve Güney Sudan’da elçilikler açmayı planlıyoruz” diye konuştu.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Büyükçekmece Belediye başkanvekili seçiminde gerilim: ‘Neden bağırıyorsunuz?’

Büyükçekmece Belediye başkanvekili seçiminde gerilim yaşandı.

Elon Musk’tan Trump’a Epstein dosyalarını yayımlama çağrısı

Elon Musk’tan Trump’a Epstein dosyalarını yayımlama çağrısı

Trump sözünü tutmadı: Çocuk fuhuş çetesi liderine dair belgelerin varlığını reddettiler

ABD Adalet Bakanlığı’nın, çocuk fuhuş çetesi lideri Epstein’in müşteri listesinin hiç var olmadığını öne sürmesi, Trump destekçileri arasında infiale yol açtı. FBI ile Adalet Bakanı Bondi arasındaki tartışma, bölünen hükümetteki çatlaklar gösterdi. Epstein dosyasının kalan belgelerinin de paylaşılmayacağı bildirildi.

Dağ yürüyüşü kötü sonlandı: 100 metreden yere çakıldı

İtalya’nın Trentino bölgesindeki Val di Fassa vadisinde trajik bir kaza meydana geldi. İtalyan haber ajansı ANSA ile devlet televizyonu RAI’nin bildirdiğine göre, yaklaşık 50 yaşında olan bir Çek vatandaşı, Cuma günü öğleden sonra arkadaşlarıyla …

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan terörsüz Türkiye açıklaması: ‘Bugün atılan adım hayırlara vesile olsun’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Terörsüz Türkiye hedefimize giden yolda bugün atılan önemli adımın hayırlara vesile olmasını diliyorum. Ülkemizin güvenliği, milletimizin huzuru, bölgemizde kalıcı barışın tesisi için yürüdüğümüz bu yolda Cenab-ı Allah hedeflerimize ulaşmayı nasip eylesin” dedi.

Trump’tan NASA’ya yeni atama: Ulaştırma Bakanı ‘Geçici Direktör’ oldu

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) “Geçici Direktörü” olarak Ulaştırma Bakanı Sean Duffy’i atadığını bildirdi.