Welcome to Our Website

Zonguldak’taki 4 günlük elektrik kesintisinin arkasından “20 milyon TL’lik borç kavgası” çıktı: İkinci Isparta vakasının ucundan dönülmüş

İki yıl önce Isparta’da yaşanan 10 günlük elektrik kesintisinin felakete dönüşmesinin ardından benzer bir sürecin yaşandığı ve dört gün boyunca elektriklerin kesildiği Zonguldak’ta belediye ile enerji tedarik şirketi EnerjiSa arasında 20 milyon TL’lik borç kavgasının yaşandığı ortaya çıktı. İddiaya göre, kentin büyük bölümüne su veren barajın su pompasına sağlanan elektrikten dolayı belediyenin EnerjiSa’ya borcu 20 milyon TL’ye ulaştı. Şirket, barajın elektriğini kesme noktasına gelince, bu kez belediye şehir merkezindeki elektrik hatlarının yer altına alınması için yürütülecek kazı taleplerine izin vermedi.

Zonguldak’ta pazar günü yaşanan ve saatte hızı 120 kilometreye ulaşan fırtınanın ardından kentin büyük bölümünde elektrik kesintileri yaşanmış, kesinti süresi bazı bölgelerde iki, bazı bölgelerde de dört güne ulaşmıştı. Fırtına sırasında elektrik direkleri yıkılmış, teller kopmuş ve akan sel suları da trafoları basmıştı. Dört gün boyunca süren elektrik kesintisinin ardından Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, kente enerji sağlayan şirket olan EnerjiSa’yı suçlayarak, 2021 yılının Aralık ayı ile 2022 yılının ocak-şubat ayları ve bu yılın temmuz ayında yaşanan sıkıntıları hatırlattı. Alan, “EnerjiSa’nın üst yönetimine yazacağız. Altyapıyı yere alalım. Bizim ana caddeler de hala yok. Sayın Valimiz ve Enerji Bakanı’mızla kahvaltıda konuştuk. Bakanlar Kurulu’nda gündeme geldi. EnerjiSa üst yönetimi Zonguldak’ta başarısızdır” ifadesini kullandı. 

Borç, ağustos ayında 20 milyon TL’ye ulaştı

Ancak, Zonguldak’ta elektrik hatlarının bugüne kadar yer altına alınmamasının arkasında “belediye ile EnerjiSa arasında yaşanan 20 milyon TL’lik borç krizinin yattığı” iddiası gündeme geldi. T24’ün edindiği bilgiye göre, kentin büyük bölümünün su ihtiyacını karşılayan Metropolitan Barajı’nın su pompalarına sağlanan enerjiden kaynaklı, belediyenin borcu Ağustos ayında 20 milyon TL’ye kadar ulaştı. Yönetmelik gereği EnerjiSa, barajın elektriğini kesme noktasına gelince iki kurum arasında kriz yaşandı. Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, AKP’li bazı milletvekillerini devreye sokarak, Ankara’dan finansman bulunmasını sağladı.

Finansman sağlandı ancak borç ödenmedi

Ancak borcun küçük bir kısmının ödenmesi üzerine EnerjiSa, bir kez daha barajın elektriğini kesme noktasına geldi. Biriken borçla ilgili kriz devam ederken bu kez belediye, EnerjiSa’nın şehir merkezindeki elektrik hatlarının yer altına alınmasına yönelik kazı çalışması ile ilgili taleplerini sözlü olarak reddetti. Taleplerin reddedilmesi üzerine de bugüne kadar herhangi bir felakette kesintinin önüne geçilebilecek bir çalışma yapılamadı. 

Başkan Alan, “talep” sorusunu yanıtlamaktan kaçındı

T24’ün iddiaları sormak için aradığı Belediye Başkanı Ömer Selim Alan, “Yapılması gerekenin çok gerisindeyiz. Daha çok yatırım yapılması gerekirdi. İstediğimiz ölçüde değil. 19 mahallemizin çoğunda hatlarımız eski usul. Beklentimizi karşılamıyor. Bakanlığımıza da bildirdik. En kısa zamanda çalışmalarımızın başlamasını istiyoruz” dedi. Alan, “Hatların yer altına alınması için EnerjiSa’dan ne zaman talepte bulundunuz?” sorusunu ise, “Ahiret sorusu soruyorsunuz, nereden hatırlayayım?” diyerek yanıtladı. Alan, diğer iddialarla ilgili ise, “Bugün bir beyanat verdimi onu kullanabilirsiniz” dedi.

EnerjiSa yetkilileri de iddialara yanıt vermedi

T24’ün ulaştığı EnerjiSa yetkilileri de iddiaları ve soruları yanıtlamaktan kaçındı. Bu arada fırtınanın ardından pazartesi günü bölgeye giden TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, EnerjiSa binasında katıldığı toplantının ardından belediye binasında Belediye Başkanı Ömer Selim Alan ile görüştü. Yapıcı, görüşmelerin ardından herhangi bir açıklama yapmadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ss kiralik sunucu